Krijg leerlingen enthousiast met
de rekenspellen van CardanoGames
De rekenspellen van CardanoGames kunnen worden ingezet voor rekenonderwijs vanaf groep 3. We hebben een rekenaanbod voor de beginnende rekenaar, maar ook voor de rekensterke leerling. Zo krijg je elke leerling met enthousiasme aan het hoofdrekenen.
Dobbel, reken en beslis razendsnel met het
CardanoGames Bordspel
Bij SpeedRacer draait alles om snel én slim rekenen. Het doel van het spel is om als eerste de finish te bereiken. Je doet dit door slimme sommen te maken met de dobbelstenen.
De speler die aan de beurt is, bedenkt een som waarvan het antwoord moeilijk te raden is. Je mag optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. De andere spelers proberen zo snel mogelijk een som te bedenken met hetzelfde antwoord.
Momenteel zijn we ons nieuwe bordspel uitgebreid aan het testen in de praktijk op verschillende basisscholen. Ben je benieuwd naar het bordspel of wil je het ook graag testen op school? Stuur ons een mailtje.
1 basisspel, inhoud:
- 1 kurkenbeker
- 1 kurken speelmat
- 6 kurken met veters
- 6 dobbelstenen
Spelend leren met dobbelstenen
Het Basisspel
Bij het basisspel van CardanoGames is stilzitten geen optie! Het is een dynamisch rekenspel waarbij leerlingen actief bezig zijn met het maken van rekensommen in een snel tempo. Door deze speelse aanpak verbeteren ze hun rekenvaardigheden en krijgen ze grip op de basisbewerkingen.
Flexibel toepassen van hoofdbewerkingen
Het basisspel richt zich op het flexibel toepassen van de 4 hoofdbewerkingen; optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Doordat de leerlingen de hoofdbewerkingen steeds verder automatiseren, wordt het werkgeheugen ontlast. Hierdoor wordt ruimte gecreëerd om de sommen toe te kunnen passen bij contexten of verder in de leerlijn.
Spelverloop in het kort
De beurthouder noemt een getal en gooit met de dobbelstenen. Elke speler probeert een rekensom te maken met het genoemde getal als antwoord en noteert dat op zijn wisbordje. Weet de beurthouder als eerste de berekening te maken? Dan vangt hij de kroonkurken met de Kurkenbeker. Maar wees snel! Want weet een speler de oplossing eerder, dan mag hij zijn kroonkurk snel wegtrekken. Het aantal gevangen kroonkurken is het aantal verdiende punten in die ronde. De speler die als eerste 10 punten heeft, die wint!
Differentiatiemogelijkheden: Je kunt vooraf afspreken dat bepaalde leerlingen niet alle dobbelstenen hoeven te gebruiken, of dat ze dobbelstenen juist dubbel mogen gebruiken. Op deze manier kunnen zowel groepen met hetzelfde niveau als gemengde niveaus samen oefenen. Voor de spelvariaties geschikt vanaf groep 3, passend bij de rekenmuur van Bareka, kun je de ‘handleiding rekenmuurspellen’ gebruiken. In deze handleiding veel spelvariaties én differentiatietips!
Het basisspel is geschikt voor rekenonderwijs vanaf groep 4 en kun je spelen in groepjes van 2-6 leerlingen.
Rekenen met
De Speelkaarten
Bij het Kurken basisspel kies je eerst een doelgetal. Dan gooien spelers met dobbelstenen en proberen ze met de basisbewerkingen (+ – × ÷) dat doelgetal te halen. Soms lukt dat niet, wat frustrerend kan zijn voor sommige spelers. Daarom zijn de Kurken-kaartjes bedacht, waar altijd een oplossing mogelijk is. Wat ook fijn is aan de speelkaarten, is dat je kunt met eenvoudige kaartjes en zo stap voor stap te leren.
Gericht werken aan reken-wiskundige ontwikkeling
Gericht werken aan reken-wiskundige ontwikkeling
De Kurken speelkaarten zijn een waardevol hulpmiddel bij het oefenen van rekenvaardigheden. Ze bieden extra ondersteuning aan leerlingen die moeite hebben met de hoofdbewerkingen of die het lastig vinden om hun aanpak te plannen en structureren. Ook voor leerlingen die gevoelig zijn voor omgevingsgeluiden, zoals het rollende geluid van dobbelstenen, zijn de speelkaarten een uitstekend alternatief voor het basisspel. Met de speelkaarten kunnen ze zich beter concentreren en toch profiteren van het leerzame aspect van het spel.
Spelverloop in het kort
Met de Kurken speelkaarten kun je in groepsverband de 4 hoofdbewerkingen oefenen (+ – × ÷). Op ieder kaartje staan 2 tot 6 dobbelstenen en een doelgetal afgebeeld. Het spelverloop is gelijk aan het basisspel, maar met de speelkaarten is er altijd een antwoord mogelijk. De spelers draaien om beurten een kaartje om. Wie als eerste de berekening maakt, wint het kaartje. Heb je aan het einde van het spel de meeste kaartjes verzameld, dan heb je gewonnen!
De Kurkenkaartjes zijn er voor kinderen die moeite hebben met rekenen én voor de rekensterke leerling die wel wat uitdaging kan gebruiken. Je kunt het spelen vanaf groep 5, in groepjes van 2-6 leerlingen. Of geef eens een kaartje als individuele denkopdracht.
Variatie in Rekenmuur spellen
de Handleiding‘rekenmuurspellen’
Onze handleiding ‘Rekenmuurspellen’ staat vol varianten op het basisspel van Kurken. Met de Bareka Rekenmuur als uitgangspunt, leren leerlingen door deze kurkenvariaties flexibel omgaan met de hoofdbewerkingen en ze op steeds hoger tempo toe te passen.
Inoefenen van specifieke rekenmuur bouwstenen
De spelvariaties in de handleiding ‘Rekenmuurspellen’ zijn ontwikkeld aan de hand van de Rekenmuur van Bareka, een methode-onafhankelijke automatiseerlijn, en sluiten daarom perfect aan op het automatiseringsaanbod van basisscholen. Doordat het spelverloop gelijk blijft met het basisspel en alleen de onderwijskundige inhoud verandert, kunnen leerlingen al snel én actief aan de slag met het gecentreerd inoefenen van specifieke bouwstenen.
Rekenactiviteiten voor ieder niveau
De 34 verschillende variaties helpen bij het automatiseren van strategieën, het werken aan onderlinge relaties (zoals optellen en aftrekken tot 10 en het verband tussen vermenigvuldigen en delen), en het memoriseren van rekenfeitjes. Per spelvariatie zijn er meerdere differentiatiemogelijkheden, zodat de rekenactiviteiten geschikt zijn voor ieder niveau. Daarnaast zijn er 4 leuke en uitdagende spelvariaties opgenomen voor de bovenbouw, die zich richten op het flexibel toepassen van de hoofdbewerkingen.
De meeste leerlingen zullen het Kurken basisspel al best uitdagend vinden, maar de rekensterke leerling zal misschien meer uitdaging willen. Speciaal voor hen hebben we een extra hoofdstuk toegevoegd met leuke en leerzame breinbrekers. Is de ‘rekenhonger’ dan nog niet gestild, dan kan het Paardensprong kaartspel een mooie aanvulling zijn.
De handleiding gebruik je samen met het Kurken basisspel, om meer variatie in het rekenaanbod te bieden. Er zijn spelvariaties op verschillende niveaus, die je in kunt zetten vanaf groep 3
Extra uitdaging in rekenen met
De Paardensprong
De Paardensprong speelkaarten zijn ontwikkeld voor de rekensterke leerling en creatieve rekenaars. Leerlingen die altijd snel klaar zijn, of de sommen te makkelijk vinden, biedt je extra uitdaging met deze speelkaarten.
Hoofdrekenen met een extra dimensie
Bij de Paardensprong speelkaarten kun je, net als bij de Kurkenkaartjes, oefenen met 4 hoofdbewerkingen (+ – ÷ ×). Maar om het spel een extra dimensie te geven, gebruik je de paardensprong van het schaakspel om de berekening te kunnen maken. Het paard mag steeds twee stappen in de ene richting maken, gevolgd door één stap in een richting daar dwars op, of andersom.
Oplopend in moeilijkheid
De Paardensprong speelkaarten lopen op in moeilijkheid. Op elk kaartje staan acht dobbelstenen. De ene keer worden dobbelstenen met
1 t/m 6 stippen gebruikt, de andere keer met
1 t/m 9 stippen. In de handleiding vind je per
serie van achtien kaartjes een opdracht, die steeds iets moeilijker wordt. De hogere niveaus van de Paardensprong zullen zelfs voor leerkrachten nog een flinke uitdaging zijn!
De opdrachten zijn geschreven richting de leerlingen, zodat zij zelfstandig met de opdrachten aan de slag kunnen.
Je kunt dit spel spelen in groepjes van 2-6 leerlingen.
Let op, om het spel te spelen heb je de Paardensprong-speelkaarten én de Paardensprong–handleiding nodig.